čtvrtek 29. května 2008

Ovoce, zelenina a nakupování na trhu




Francouzské reklamy na lahůdky typu Nutella, chipsy, sušenky a další věci obsahující především cukr nebo sůl nesou už nějaký ten pátek povinně doporučení, jak zdravě žít. Jedno z opakovaných pravidel zní, že denně máte zkonzumovat alespoň pět zelenin nebo ovoce. Zní to divně: co to je pět zelenin? Jak říkal jeden chytrý pán v televizi, znamená to pět porcí.

Například čerstvě vymačkaný džus ze dvou pomerančů ráno, v poledne porci salátu a jednu porci zelených fazolek jako přílohu, ke svačině jablko a k večeři zase nějaký zeleninový salát...a máte to.

Pokud chcete zmíněné pravidlo dodržovat, nebo pokud prostě jenom máte ovoce a zeleninu rádi, začněte vyhlížet nejbližší trh v okolí. Samozřejmě, pro zeleninu můžete i do supermarketu, ale zaplatíte víc, nejspíš budete muset jít mnohem dál, mezi regály ztratíte spoustu času a v neposlední řadě jenom proto, abyste nakoupili nekvalitnější zboží...

...takže pěkně na rameno košík a pojďte na trh. Pěkně pozdravte pana trhovce a dávejte do košíku, co se vám zdá dobré. A nestyďte se zeptat: kde bylo tohle vypěstované? Jsou na džus lepší tyhle pomeranče, nebo tamty? Na co slouží tahle zelenina? Trhovci vám rádi poradí. Zvlášť teď, na jaře. "Můj" trhovec v "psychadelické" (viz foto) zelenině Chez Carlo mě včera u nákupu broskví počastoval větou "Hurá, konečně broskve, meruňky, všechno! Dost jsme se přes zimu natrpěli!" Jak vidíte, dostanete zeleninu a ovoce nejen kvalitnější, ale i s láskou prodávané.

Co všechno vám v košíku může skončit? Především se řiďte zásadou, že čím dál byla zelenina či ovoce vypěstované, tím bude horší: musela urazit spoustu kilometrů, takže byla často sklizena předčasně, a navíc je často ze země, kde se používá mnohem víc umělých hnojiv a dalších přípravků pro zvýšení produktivity než v Evropské unii. A to nemluvím o faktu, kolik kyslíku zkonzumoval při šestnácti hodinách letu například chilský česnek na pultech českých supermarketů.

Na trhu najdete nepřeberné množství zeleniny i ovoce. Mnoho z toho samozřejmě znáte, ale některé věci jsou u nás raritnější. Třeba čekankové puky, které jsou vynikající s ořechovým olejem jako salát. Je to navíc jedna z nejméně kalorických zelenin. Když už jsme u salátu, často objevíte podivné směsi lupenů, nebo tříděné lupeny, které vám na tváři nutně vykouzlí úsměv: "ti Francouzi sežerou fakt všechno!", řeknou si ti neznalí. Ti, co už ochutnali, se usmívají proto, že ví, že lupeny jsou obvykle božsky dobré a že ochutnat všechno je vlastně dobrá vlastnost. Lupeny jsou to všeho možného: mladý špenát, roketa, mache. Salát můžete udělat také ze syrového fenyklu.

Další "podivná" zelenina je například celerová nať (branche de celeri), výborná do omáček, "vodnice", která se francouzky jmenuje navet a je nedílnou součástí blanquette de veau, jednoho z nejoblíbenějších jídel Francouzů, chřest (asperge), listový špenát, artičoky, nejrůznější druhy lusků obsahující různé boby...většina z těhle věcí se nejí syrová, takže se k ní dostaneme někdy, až budeme mluvit o receptech. A ještě jeden tip: podívejte se, kolik mají Francouzi typů cibule! Vaši pozornost by si měla zasloužit především též v Čechách prodávaná šalotka (échalotte). Její chuť je jiná, než chuť klasické cibule, a oceníte ji jak v salátu, tak v různých jídlech, nebo dokonce s balzamovaným octem na ústřicích...

Co se týče ovoce, nabídka je přibližně stejná jako u nás. Jenom pozor při nákupu melounu. Náš klasický, vevnitř červený meloun se ve Francii jmenuje pasteque. "Melon" je na povrchu zelený, je malý a vevnitř je žlutý. Konzumuje se s mimo jiné také s "jambon sec", sušenou šunkou, na předkrm, což je božské. Další báječná úprava je meloun rozkrojit, vyndat jadérka a místo nich nalít portské: necháte uležet v ledničce a máte jednoduchý a výborný dezert. Ale meloun se musí umět vybrat, jinak bude všechna vaše námaha k ničemu. Při výběru se řiďte vůní. Prostě k melounu čichejte: zralý a sladký je silně aromatický. Pokud tedy necítíte nic, nebo skoro nic, nechte si zajít chuť.

Stánky se zeleninou také nabízejí nepřeberné množství aromatických bylinek. Bez nich by vaše jídlo nebylo to pravé. Ale o tom vám povím zase někdy jindy, protože bylinky nekupuju na trhu, ale pěstuju je na balkóně. Pro dnešek už toho bylo až dost!

Žádné komentáře: