úterý 27. května 2008

Apéro

Jak to Francouzi dělají, že tolik jedí, ale přitom netloustnou?

Jedním z důvodů je podle mého názoru zvyk "apéro": sklenička a něco malého k zakousnutí před tím, než zasednete ke stolu. K jídlu pak už nezasedáte vyhládlí: jíte tak pomaleji a tím i méně.

Co je na apéro potřeba? Něco k pití, něco k jídlu a něco, o čem si povídat. S tím posledním vám nenapovím, ale pití a jídlo zvládnu. I s pár recepty.

Pití: alkoholické nebo nealkoholické, jak máte chuť. Abstientům doporučuju jakýkoli džus, neabstinentům pak všechno od malého piva až po koktejl typu mojito. Na jihu nedají dopustit na tradiční Pastis, anýzovku, která se míchá s vodou. Pro Čechy je to nezvyklá chuť připomínající řecké uzo. Nedoporučuju samozřejmě pít silný alkohol: na lačno byste do večeře asi místo u stolu lehko skončili pod stolem.

A jídlo? Nejjednodušší je samozřejmě nasypat do mističek pár keksů, chipsů a oříšků. Také samozřejmě můžete servírovat kousky opečeného kuřete nebo dokonce kousky syrové ryby, což je ale už opravdu sofistikované a vyžaduje to velkou přípravu. Já osobně nejvíc preferuju syrovou zeleninu. A to nejsem žádné vegetariánské tintítko, jak by vám řekl každý, kdo ví, jak mám ráda třeba tatarský biftek. Ve Francii ale není pojídání zeleniny pokládáno za slabošský zvyk hodný tak maximálně králíka. Dokonce i francouzští muži, kteří jsou sice stejně jako čeští z jiné planety než my, ji jedí, takže do toho.

Jakou zeleninu? Mrkev, ředkvičky, okurku, papriky, květák, dokonce i celerovou nať, prostě všechno, co chroupe a křoupe stejně jako chipsy nebo oříšky. Křoupání je totiž to, o co jde. Mrkev, okurku a papriky nakrájíte podélně na tyčinky, ředkvičky servírujete celé a květák...cože, květák? Jen to zkuste: syrový květák rozdělíte na malé růžičky...a celé to pěkně naaranžujete.

Hm, nic moc? No jasně, zapomněla jsem dodat, že potřebujete také omáčky, do kterých tu lahodnou čerstvou zeleninu budete namáčet. Jako omáčka vám může sloužit obyčejná majonéza nebo tatarka, ale doporučuju chutnější a lehčí tzatziky nebo guacamole (jedno je řecké, druhé mexické, no dooooobře, jsem říkala, že to je chvála francouzské kuchyně a teď překračuju trochu hranice...). Nebo můžete něco zkusit vyrobit sami. Moje nejoblíbenější je omáčka z fety a bazalky.

RECEPT Č.1: DIP Z FETY A BAZALKY

Vezmete 200g měkkého tvarohu, 100g přírodní fety (nebo balkánského sýra), svazek čerstvé bazalky a pokud máte chuť taky jeden stroužek česneku. Z česneku vyndáte klíček a vyhodíte ho. Všechno ostatní nasypete do mixéru a rozmixujete do hladka. Aaaaaach, to je dobrota!


A ještě jeden tip. Jelikož nepatřím mezi lidi, kteří by s láskou před večeří trávili dvě hodiny krájením zeleniny na nudličky, nota bene aniž by všechny nudličky skončily v jejich prádném žaludku, krájím zeleninu vždycky hned, jak ji přinesu trhu domů, dám jí do plastikových nádob a nechám ji v ledničce. Kupodivu ji tak můžete skladovat až pět dní, tedy kromě okurky.

Tak tohle je moje doporučená verze apéra. Jinak se můžete podívat na tohle video. I takhle to jde, potřebujete jenom láhev Pastisu a několik arašídů...

Žádné komentáře: