sobota 24. května 2008

Vína

Francouzské víno je možná ještě známější než francouzské sýry. Ať už je to jakkoli, jedno se neobejde bez druhého. Zatímco v Čechách jsme zvyklí pít k jídlu pivo a na skleničku vína skočit do vinárny nebo si ji nalít s kamarádkou, aby se nám pěkně povídalo, ve Francii je to přesně naopak. Francouzi mají za to, že dobré jídlo bez toho správného vína nikdy nebude vynikající a pít dobré víno, aniž byste u toho jedli, je přímo zločin.

Než se dostaneme k tomu, co k čemu pít, řekněme si, co vlastně vůbec můžete pít. Samozřejmě: bílé, červené, nebo růžové. Ať už vybíráte jakkékoli, vyhněte se Vin de table, stolním vínům. Jedná se o nejlevnější typ vín, a když už si chcete dopřát francouzské víno, stojí za to přidat pár korun navíc. Od tří eur za lahev dostanete slušné víno, kolem pěti bude dobré a kolem deseti výborné. To je velice hrubé rozdělení, kterým se řídí amatéři jako já. I tak se vám může stát, že láhev za deset euro nebude dobrá: ceny vám pomůžou se orientovat, ale spolehnout se na ně nemůžete.

Dalším vodítkem kvality vína je známka na víčku lahve: je buď modrá nebo zelená. Mají ji všechna francouzská vína prodávaná ve Francii. Vína na export, tedy i ta, která si můžete koupit v Česku, ji nemají. Zelená známka znamená, že víno bylo stočené přímo u produktora, což samozřejmě vypovídá o kvalitě. Modrou známku mají vína stočená bůh ví kde.

Při výběru dobrého vína vám pomůže také etiketa na zadní straně lahve. Je na ní obvykle servírovací teplota. Zhruba platí, že čím studenější máte červené víno servírovat, tím bude horší. Nejvyšší servírovací teplota je 18 stupňů.

Další důležitou věcí na etiketě je Appelation d origine. Stejně jako u sýrů zaručuje, že víno pochází z té správné oblasti, že z určité vinice byl vytvořen jenom ten správný počet lahví a že je víno vyrobené tradičními postupy.

A nezapomeňte se podívat také na ročník vína: pokud je na lahvi vytištěn, jedná se o millesime, tj. víno, které bylo stočeno v určitém roce. Pokud ročník chybí, jedná se o směs několika vín z různých let. Nepít!

Tak, máte vybráno? A kterou oblast?

Oblastí ve Francii je mnoho. Červená vína jsou nejznámější z Bordeaux, Burgudska, Beaujolais, Cote de Rhone, a Languedocu.

Bordeaux je trochu ošidné na výběr, stejně jako Burgundské. Můžete se řídit cenou, ale můžete se tak taky nechat pěkně napálit. My máme Bordeaux moc rádi, hlavně St.Emilion. Pokud tedy nevíte, které víno je dobré, doporučuju sáhnout především po Cote de Rhone. U toho se obvykle nespletete a zřídka kdy narazíte na špatné, pokud jste nekoupili láhev pod tři eura.

V Čechách notoricky známé Beaujolais je také trochu past. Pije se obvykle mladé, takže pokud uvidíte v supermarketu dvouleté či tříleté Beaujolais ve výprodeji, vězte, že chytří manažeři dobře vědí, proč ho vyprodávají, a zdaleka se tomuto vínu vyhněte.

Co se týče Languedocu, jedná se o největšího produktora stolních vín ve Francii: kvantita převládá nad kvalitou.

Bílá vína se vyrábějí především v Alsasku. V podstatě se nemůžete při výběru moc splést, pokud nehledáte ve stolních vínech. Ale pozor! Kromě suchých (sec) vín, na která je český jazýček zvyklý, narazíte také na sladká vína (moelleux), která vás můžou nepříjemně překvapit svojí nezvyklou chutí. Pokud je ale pijete k tomu správnému pokrmu, jsou vynikající.

Bílé se pěstuje také v Alpách: jmenuje se Abime, "odřené víno". Není to podle počtu udřených horalů, kteří se na alpských svazích snaží před nepřízní přírody uchránit keříčky révy, ale podle hory, která se sesunula, a na jejímž místě vinice stojí. Geologický podklad je sesunem tak speciální, že dává vínu jeho jedinečnou chuť.

Růžová vína jsou obvykle jihu Francie, Provence nebo Languedocu, a tam, kde se tvoří, se obvykle i pijí. Růžové víno je vedle červeného a bílého tak trochu trpaslík. Ale obyvatelé teplého jihu na něj nedají dopustit.

Ze šumivých vín je nejznámější samozřejmě Champagne, šampaňské. Champagne, vynalezené ve vesnici Epernay, pochází z oblasti Champagne a vždy pouze odtud. Nejlevnější stojí cca 11euro za lahev. Drahé? Taky si myslím. Pokud nemáte chuť utratit tolik peněz, sáhněte po levnějším Claretu. Pochází z Die, což je oblast kousek od Grenoblu.

Už se vám z toho všeho točí hlava? Tak pojďte něco pojíst. Ale jedině to správné jídlo!

Obecně platí, že k pokrmu z určitého regionu patří víno z toho stejného regionu. Savojská jídla tak vyžadují bílé víno, i když je v nich asi 250% sýra, hovězí po burgundsku (boeuf bourguignon) zase Burgunské a ne Bordeaux. K fondue tedy zvolte zásadně Abimes. K tartiflette můžete i červené. Bílá vína se dále pijí k rybě a mořským plodům. Doporučuju suchá. Pokud máte chuť na francouzská vyhlášená fois gras, sáhněte po sladkém bílém. A k masům, sýrům, omáčkám atd. patří červené. A na dezert: no přece šampaňské! Kombinace sladkého jídla a bublinek vás asi překvapí, ale je to tradice a je to vynikající!

Jak vidíte, nejsem zrovna expert co k čemu. Mám na to tedy jednoduchý recept: pokud se nechcete splést, zajděte k vinaři. Po celé Francii narazíte na obchody Nicolas, kde mají vína různých cen a z různých oblastí. Řekněte vinaři, co zamýšlíte jíst, a za kolik byste rádi pili. Výsledek je zaručený.

Co zamýšlíte jíst? To jako vařit? O tom si povíme zase někdy jindy...

Žádné komentáře: