pondělí 22. září 2008

Těsta

Moje recepty na nejrůznější koláče, předkrmy a vůbec na všechno často používají nejrůznější názvy těst. Ne všechna ale v Čechách lehko dostanete, a tak vám nezbyde, než se občas umazat od mouky. Tenhle příspěvek tedy, vzhledem právě k tomu, že vaše prstíky se u něj přeci jenom trochu ulepí, patří možná na stránky s praxí. Na druhou stranu, možná je třeba se spíš nejdřív poučit teoreticky, aby člověk věděl, zda má dost kuráže se skutečně do těsta pustit sám. Já otevřeně říkám, že mám dost odvahy jenom na těsto na těstoviny a že zbytek kupuju, přestože do sebe tak láduju nejspíš nějaká nechutná Éčka. Co je ale lepší, nějaká ta chemie, nebo blázinec, kam bych se nepochybně dostala, kdybych se pokusila vlastníma rukama vyrobit například listové těsto?

Moje zkušenost je, že pokud se první věc jeví jako hodně těžká, obvykle člověk vezme zavděk tou druhou, která je sice taky těžká, ale méně, než ta první.

RECEPT Č.9: FEUILLES DE BRICK
Takže jako první vám povím, jak se dělají feuilles de brick, což je těsto, které bych v životě doma sama nedělala, protože příprava zní strašně komplikovaně. Pokud tedy máte možnost v Čechách feuilles de brick koupit, udělejte to. Nejspíš na něj narazíte v nějakém arabském obchodě, protože tenhle typ tenoučkého průhledného těsta pochází z Orientu. Tady ho ale prodávají i všechny supermarkety. Pokud si ale rádi kopmlikujete život, vezměte hladkou mouku, připravte si vodu a olivový olej, a do toho: do mouky přidáváte vodu, aby se vytvořilo velmi lepkavé těsto. Dobře ho propracujte. Nahřejte teflonovou pánev s tlustým dnem. Namažte si ruce olejem a udělejte z těsta kuličku, kterou oválejte dno pánve, až na něm zbyde tenoulinká rovnoměrná vrstva. A máte jednu feuille de brick hotovou. Sloupněte a pokračujte stejným způsobem.

Pokud jsou pro vás feuilles de brick moc pracné (nejste sami), zkuste je nahradit tzv. pate filo:

RECEPT Č.10: PATE FILO
Na půl kila těsta budete potřebovat 500g hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje, 1 vejce, vodu a sůl. Všechny ingredience dobře promícháte, uděláte z těsta čtyři kuličky. Necháte 30minut odpočinout. Po této době rozválíte válečkem kuličky na plátky tenké jako list papíru. Nechte schnout cca 1 hodinu. Pokud nechcete těsto použít hned, můžete ho uchovat v ledničce, ale musíte ho dobře zabalit, abyste zabránili přistupu vzduchu. Vyndejte ho z ledničky cca 2 hodiny před použitím. Těsto můžete dát také do mrazáku, budete ale ale muset dát do ledničky cca 8 hodin před použítím, a pak ho ještě nechat 2 hodiny mimo lednici.

RECEPT Č.11: TĚSTO NA TĚSTOVINY
Těsto na těstoviny je velmi jednoduché. Pro dva lidi stačí 100g hladké mouky, 100g krupice a 2 vejce. Smícháte, rozválíte, rozkrájíte a hodíte do vody na 2-5minut...a těstoviny jsou hotové. Já navíc můsto válečku používám svůj speciální stojek na těstoviny, který mi dovoluje dělat nejen pláty na lasagne, ale také tagliatelle, špagety a dokonce i ravioli.

RECEPT Č.12: MÁSLOVÉ TĚSTO, ČILI PATE BRISÉE
250g hladké mouky, 125g změklého másla, špetka soli a trochu vody. Připravíte si mouku, do ní dáte na kostičky nakrájené máslo. Promícháte, aby vznikly hrudky. Eventuelně spojíte trochou vody. Před použitím ho musíte nechat nejméně 30 minut odpočinout.

RECEPT Č.13: PATE SABLÉE
250g hladké mouky, 125g změklého másla, 40g cukru krystal, 1 žloutek, 50ml mléka, 1 vanilkový cukr. Postup je stejný jako u máslového těsta, tj. nejdříve smícháte rychle mouku a máslo a následně všechno ostatní. Těsto musí odpočívat cca hodinu v lednici. NEBO: můj nový recept od paní Philo, který neobsahuje navíc mléko: 250g mouky, 50g cukru, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva. jedno vejce a 125g másla. Postup je stejný.

Tak. Tohle jsou snad všechna základní těsta, která budete potřebovat na přípravu quiches, sladkých koláčů, slaných koláčů a vůbec všeho. Mimochodem, recept na listové těsto jsem sem nedávala, protože skutečně nechci nikoho do toho blázince dostat. Pokud ale někdo z vás zvládne feuilles a brick, může se zcela jistě pustit i do listového těsta...tak držím palce!

5 komentářů:

togarashi řekl(a)...

Milá Terezko , to těsto na těstoviny není tak úplně v pořádku a u těsta sablé ti chybý kypřící prášek! jinak hodně zdaru a zájmu o krásné francouzsko-italské vaření =) páčko Michal

Tereza řekl(a)...

Michale, jak delas testo na testoviny ty?

U sablee je kyprici prasek u druheho receptu, osobne delam recepty oba, podle toho, jak se mi zlibi a jak se mi to hodi k ovoci ci kremu, co na kolac davam.

Mimochodem, kdyz uz jsme u tech chyb, chybi se pise s mekkym i na konci :-)

Janiina řekl(a)...

Ahoj Terezo ,

náhodou jsem natrefila na Tvůj blog díky hledání receptu na sablé.
Ve čtvrtek to vyzkouším a jestli nevadí,přidám si tě.
Krásný ,,ADVENTNÍ ČAS"

Jana z Prahy

Anonymní řekl(a)...

Janiino, diky za komentar i prizen :-). Na tenhle blog uz moc nepisu, spis pisu recepty na stranku s recety (odkaz nahore na strance vlevo). pekne vareni! Tereza

Unknown řekl(a)...

Ahoj,tak mám jednu zkušenost z Feuilles de Brick.Dám do hrnce vodu a když začne vařit, položím na něj obrácenou pánvičku a těsto nanáším na dno štětečkem. Potom lehce sloupnu. V Česku toto těsto nemohu sehnat.Dělám z něho Samouse.