čtvrtek 7. srpna 2008

Omáčky

Už několik dní je léto a taky se dostavilo skutečně s letními teplotami. A když přijdou horké dny, je čas na to jíst spoustu syrové zeleniny. Jak jsem psala, často s různými studenými omáčkami. Dva dipy na zeleninu jsou v těchto dvou článcích. Co se týče mých další dvou oblíbených, sledujte zde:

RECEPT Č.3: DIP Z KRABÍCH TYČINEK
Potřebujete cca 3 polévkové lžíce tvarohu, 5 krabích tyčinek, jednu červenou papriku a mixér. Je to jednoduché, prostě to všechno rozmixujete dohromady...

RECEPT Č.4: DIP Z KARI A KOPRU
Tahle kombinace se může zdát trochu podivná, ale je to vynikající. Potřebujete cca 100gramů tvarohu, špetku kari, stroužek česneku a dvě větvičky čerstvého kopru. Kopr zbavíte tvrdých částí, nasypete do tvarohu a smícháte se zbytkem...a je to.

RECEPT Č.5: GUACAMOLE
Tenhle tradiční mexický recept je k zelenině také vynikající. Potřebujete tři až čtyři avokáda, rajče, stroužek česneku nebo jednu šalotku, půlku limetky nebo citrónu, trochu čerstvého koriandru, špetku mletých chili papriček nebo půl lžičky tabasca, sůl a pepř. Opět jde o to to všechno rozmixovat a smíchat. Rajčata ale nejdřív zbavte jadérek a vody uvnitř. A avokádo je nejlepší rozmačkat vidličkou, aby v omáčce byly kousky...

Dobře. Takže víme, s čím konzumovat křupavou zeleninu jako je květák, mrkev, listy čekankových puků, paprika, okurka nebo ředkvičky. Apéro už umíme.

Dneska jsem se chtěla podělit především o to, jak upravovat zelený salát. Ve Francii zapomeňte na české vodnaté zálivky nebo na dressingy z obchodu, v nichž salát doslova plave. Francouzi především mají za to, že salát a voda k sobě nepatří. Proto je každá domácnost vybavená odstředivkou na salát. To je ta věc na obrázku. Lehce omyjete salát v sítku nádoby (bílé vpravo), pak vylijete vodu a přiklopíte víkem (vlevo), na jehož horní straně je rokojeť, kterou točíte. Vnitřek odstředivky se roztočí a zbaví tak salát vody, která uvízne na dně nádoby (červená vpravo). Proces opakujete několikrát, až je salát suchý.

Když je salát suchý, máte příležitost vychutnat si konečně dobrou zálivku. Největší klasika je tzv. vinaigrette.

RECEPT Č.6: VINAIGRETTE
Potřebujete lžíci octa (nejlépe balzamovaného), 3lžíce olivového oleje a eventuelně trochu soli a pepře. A je to. Tuhle emulzi pak dáte na salát těsně před tím, bež ho budete jíst. Cca lžičku až dvě na porci. Omáčku můžete vylepšit tím, že do ní dáte lžičku dijonské hořčice, nebo lžičku "moutarde à l'ancienne", což připomíná naší kremžskou hořčici. Nebo přidejte rozetřený stroužek česneku. Zálivka bude v obou případech pálivější, ale je to vynikající.

Tak to bylo dost o salátech. Dneska napsala recept na cibulový koláč, který je vynikající letní přílohou právě k salátu. A na koláč potřebujete bešamel.

RECEPT Č.7: BEŠAMEL

Ohřejete cca 2,5dl mléka
Zároveň rozpustíte 30g másla a do něj postupně pomalu přidáváte a vmícháváte 30g mouky.
Když máte mouku s máslem smíchanou, postupně pomalu vmícháváte mléko.
Přidejte sůl, pepř a eventuelně špetku muškátového oříšku.
Proceďte bešamel přes jemné sítko, abyste se zbavili možných hrudek a je to!

Jiný recept, ze kterého dostanete bešamel méně hustý, je tento:

Necháte rozehřát 40g másla a vmícháte do něj dvě polévkové lžíce mouky
Přidáte půl litru studeného mléka a pečlivě vmícháváte
Přidáte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku
Necháte vařit pár minut

Bešamel můžete různě proměnit v jinou omáčku. Přidejte například lžíci protlaku, a vznikne rajská omáčka na těstoviny. Nebo přidejte 40g strouhaného sýra a máte sýrovou omáčku. Anebo, což je moje oblíbené, přidejte lžíci dijonské hořčice rozpuštěné v lžíci citrónové šťávy. Tahle omáčka je vynikající k rybě.

Tak nevím, zda tenhle článek je spíš teorie, nebo spíš praxe. Rozhodně vám ale snad bude k užitku!

Žádné komentáře: