Tenhle článek bude vznikat za pochodu a pevně doufám, že mi přijdete také trochu na pomoc s fígly, které znáte vy.
Ty moje jsou:
Jak předpéct těsto na koláč či quiche tak, aby se nenafouklo?
Inu, to je, milý čtenáři, jednoduché: vezme se kus pečícího papíru, který se položí na těsto a zatíží se několika fazolemi. A je to. Kdysi jsem vám radila dát na těsto alobal: to je také možné, ale nevýhoda je, že alobal se k těstu občas přilepí a navíc se těsto upeče méně rovnoměrně. A pak, zlí jazykové říkají, že alobal by neměl přijít do přímého kontaktu s horkou potravinou...
Jak oloupat rajčata?
Není nic jednoduššího! Dejte je na 30 sekund do vroucí vody a loupat se vám budou skoro sama!
Jak uchovat aromatické bylinky čerstvé v lednici?
Zabalte do vlhké až morké utěrky a takto dejte do lednice: bylinky vydrží v pohodě i týden!
Jak oloupat papriky?
Dejte do trouby na gril, nebo ještě lépe zabalte do alobalu a pečte v troubě 45 minut.
Jak konzumovat rybu syrovou?
Pokud máte chuť na carpaccio nebo na rybí tatrský steak, který je vynikající, a máte k dispozici čerstvou rybu (je pevná a oko není zamodralé), dejte rybu před konzumací nejdřív zmrazit a opět rozmrazit: zabijete tím škodlivé bakterie. Ale, samozřejmě, tím nepříliš čerstvou rybu neupravíte ke konzumaci, tak pozor!!!
Jak uvařit červené maso do měkka bez tlakového hrnce?
Maso zásadně nesolte, dokud není měkké. Změkne mnohem rychleji!
Jak konzervovat avokádo, aby nezčernalo?
Jste fandy guacamole, ale vadí vám, že pokud hned nesníte všechno, v ledničce vám zhnědne až zčerná? Některé recepty radí proti zčernání přidat trochu citrónu, což podle mých zkušeností nefunguje. Avokádo zčerná na vzduchu také pokud například sníte jen půlku a druhou necháte v lednici. Nyní jsem ale přišla na fígl skutečně čarodějný. Věřte nebo nevěřte, funguje to. Stačí ponořit jádro z vašeho načatého avokáda do vody. Slyšíte dobře. Vaše avokádo je v ledničce nebo v guacamole a jádro je ve vodě někde opodál: a avokádo nečerná. Tuhle radu mám z Chile, kde od ledna 2009 žiju. Avokádo je tu součástí stravy asi jako v České republice brambory. A rada tu funguje. Doufejme, že duše avokáda neodumře při jeho cestě do Evropy a že uvedený čarodějnický recept funguje i v Evropě...
P.S. Žádné zaříkávadlo používat nemusíte :-).
...a to je zatím všechno. Hned, jak se zase něco chytrého přiučím, tak vám to ráda povím...
Tajine z kachních stehen
před 10 lety
6 komentářů:
Tak ten fígl s avokádem vyzkouším, to zní fakt dobře :- ))
Avokáda konzumujeme dost často, např. salát s majonézou a krevetami. A druhý den je salát tmavý, tož uvidíme;-)
:-) za dobre rady a za pochvalu se ti odmenim tim, pocestny navstevniku blogu, ze ti prozradim, ze po petimesicni denni konzumaci avokad muzu konstatovat, ze to s tim avokadem az zas tak uplne vzdycky nefunguje ani v Chile ;-). Asi obcas nema dusi. Ale trik se mi libi, takze se mi ho z blogu nechce odstranovat. Je to tu ale jedina lez!
Jinak se rada poucim o ostatnich prekladech! Koukala jsem na tve stranky, uz jsem tam parkrat byla, tak je prosvistim, poinspiruju se a poucim o tom, co je co...
Jééé, a já se tak těšila jak všem vytřu zrak tou peckou :- )))
Tak to zkus, treba to zrovna zafunguje...jenom celou dobu, co bude jadro ve vode, nesmis myslet na cerveneho chameleona...
A jak pect prosim te testo na kolac, aby se nescvrklo, okraje se nesvezly?
Tak jsem se tu dočetla, že při zmrazení dojde k likvidaci bakterii. Je od Vás moc milé, že se snažité lidem pomoci svými "vychytávkami", ale tohle boužel pravda není a nebude. Bakterie přežijí i zmražení v latentní fázi a po rozmražení (jedná se zdlouhavý postup minimálně 24hod.!, což málo kdo z nás dodržuje)se bakterie znovu množí. Takže jaký je výsledek této rady? Lidé rybu zamrazí, pak ji vyndají ven z mrazáku a v nejhorším připadě ji místo rozmražení v lednici nechají venku mimo lednici = konzumace syrové ryby, která obsahuje bakterií o mnoho více než ryba syrová a nezmražená!A to platí i u ryby naprosto čerstvé!!!!!!Tak jen doufám, že si moc lidí nevezme vaši radu k srdci, já myslím že těch otrav v ČR bylo za poslední dobu dost!
Okomentovat