středa 9. července 2008

Amuses-bouche, čili aby se vám pusinka pobavila

Slovo amuses-bouche se mi moc líbí. Česky by se to dalo přeložit jako jednohubky, ale zcela se v tom ztratí význam: "amuse" znamená totiž "bavit se" a "bouche" zase pusa. Francouzi svá ústa rádi rozptylují těsně před jídlem. Rafinovaně naaranžované malé kousky povzbudí vaše chuťové buňky a hostitel má pak možnost ukázat, že jeho kuchyně je vskutku sofistikovaná. Velkou módou je v současné době ve Francii servírovat vaše amuses-bouche ve skleničkách, do kterých navrstvíte různé ingredience. Takové amuses-bouches se nazývají také verrines (skleničky). Postupně vám přidám snad nějaké recepty, pro zatím alespoň dávám tento na ukázku, kterak vyrobit avokádové skleničky s uzeným lososem.

Amuses-bouches musí být dobré, ale také pěkné. Tak trochu amuses-oeil, řekla bych. Pokud jste jako já a vaše pokrmy přicházejí na stůl vždy různě naházené na talíř, pokud se vám vždycky podaří všechny kousky servírovaného koláče nadrobit ještě než je dopravíte na talíře hostů a pokud při vašem stolování vždy skončí část servírovaného jídla v lepším případě na ubruse a v horším případě na zemi, pokud jste zkrátka tak nadaní v dekoraci a prezentování jako já, nabízím vám několik receptů pro patlaly, které by zvládnul i Pat a Mat. Dobré a dekorativní bez toho, že byste na to potřebovali pinzetu a mikroskop.

RECEPT Č.8: PALMOVÉ LÍSTEČKY S BEAUFORTEM
Potřebujete: listové těsto, skleničku olivové pomazánky nebo pesta, trochu strouhaného beaufortu (nebo ementálu, prostě nějakého výrazného sýra).
Těsto rozválíte, namažete olivovou pomazánkou nebo pestem, posypete sýrem a zavinete do poloviny z jedné strany a do poloviny z druhé, takže dostanete jakoby dvě spojené rolády. Celou parádu dáte na 20 minut do mrazáku, pak vyndáte a nakrájíte asi půl centimetru tlusté špalíčky, takže jsou vidět oni dva šnečkové uvnitř. Pečete 10-15 minut v troubě na 180 stupňů.

RECEPT Č.9: MALÉ KOLÁČKY S COMTÉ
Potřebujete: 250g zeleninové směsi, 200g steaku z lososa (možné nahradit kuřetem nebo šunkou), 100g strouhaného comté (opět můžete nahradit jiným sýrem), 2 vejce+2 žloutky, 20cl tekuté smetany a sůl a pepř.
Propláchnete zeleninu, necháte okapat, nakrájíte lososa. Rozšleháte vejce, přidáte smetanu a sýr, sůl, pepř, vmícháte zeleninu a lososa a dáte do malých formiček. Pečete 20minut a servírujete teplé.

RECEPT Č.10: PLNĚNÉ ŽAMPIONY
Potřebujete: čerstvý sýr (typ Žervé, Lučina atd.), česnek a čerstvou petržel: smíchat, dát na oloupané žampióny a nechat zapéct 10 minut v troubě na 180 stupňů.

Tak, zatím si máte s čím hrát. Postupně snad přidám další dobré nápady. V pátek je u nás doma velká sláva, uzavíráme s Hvězdopravcem PACS, tedy registrované partnerství, a tak vyzkouším pár dalších receptů při oslavě, která se koná večer u nás doma. Když shledám, že výroba lososových bonbónů neskončila katastrofou, přidám ještě tenhle recept. Držte mi palce! A nejen na ty bonbóny...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Bezva, dík za popis. Teď si vybírám mezi dvěma nabízenými menu na večeři a byla jsem v rozpacích z předkrmu.
Měj te se. Sim.